Skip to content

ПРАЗНИК НА ВИНОТО

ПРАЗНИК НА ВИНОТО

През февруари имаме повод да се съберем, за да изпълним традиционния ритуал по зарязване на лозите, да почетем Свети Трифон и да вдигнем наздравици.  Ние в Ротари клуб „Русе-Дунав” се славим като майстори на домашно приготвеното вино и ежегодно организираме дегустация, която отличава най-пивката от представените напитки.

Но не само това ни събира. Празникът на виното е повод да представим пред гостите си изпълнените от клуба проекти през годината, както и да ги призовем да подкрепят следващите ни идеи за подобряване на възможностите за  развитие на децата от региона в областите култура, образование и спорт.

Събитието е доказателство, че нищо не може да сплоти хората и да изгради приятелства така, както споделянето на общо хоби, каквото за много от членовете в нашия клуб е приготвянето на червено вино. Затова дегустацията събира и почитатели, и майстори на гроздовия еликсир на една маса, под съпровода на хубава българска музика, много хора и танци.

Традиционно в надпреварата за приза „най-добро вино” се включват и приятелите ни от други клубове в Дистрикт 2482, както и от побратимените ни клубове „Данубиус-Гюргево” и „Нови Сад – Дунав”, а за да са справедливи оценките на журито, то винаги е съставено от сомелиери с изключително високи критерии към участващите напитки. За нас това е моментът, в който се събираме с приятели и семейство, за да се насладим на добра храна и напитки, и да отпразнуваме началото на новия вегетационен период, с надежда и оптимизъм за предстоящата година.

С празникът на виното, организиран от Ротари клуб „Русе-Дунав” ние, ротарианците се прекланяме пред българските традиции и обичаи, обличаме народни носии, избираме Цар на лозята. Също така показваме, че за да се произведе хубава напитка са необходими усърдие, познания и много труд, все добродетели, които се стараем да възпитаме и в децата на Русе, подбирайки нашите каузи и изпълнявайки нашите проекти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: