Skip to content

По-добри условия за спорт и обучение в русенските училища

По-добри условия за спорт и обучение в русенските училища

През първите  години от създаването си, Ротари клуб „Русе – Дунав” полага усилия да се обновят и модернизират няколко образователни институции в град, за да могат възпитаниците им да се учат и спортуват в по-добри условия.

Първият изпълнен проект през 2006 г. е Оборудване на компютърен кабинет в ОУ „Иван Вазов”. Залата за преподаване на информационни технологии е реновирана, обзаведена с необходимите компютърни устройства и периферия, на които децата от учебното заведение да надграждат  познанията си.

Следват няколко проекта изпълнени в периода между 2007 и 2012 г., за модернизиране и ремонти на физкултурни салони и дворни пространства за спорт в големи русенски гимназии, а именно ПГ по речно корабостроене и корабоплаване, ОУ „Отец Паисий”, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов”, ПГ по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов”, ПГ по механотехника „Юрий Гагарин”, ПГ по дървообработване „Йосиф Вондрак”. Ремонтите на повечето физкултурни салони включват пребоядисване на помещенията, полагане на модерна настилка, монтаж на съоръжения за волейбол, баскетбол, футболни вратички. В някои училища са модернизирани и съблекалните. В  други усилията са насочени към обновяване на откритите спортни площадки, както и към обезопасяването им с подходящи огради.

През 2013 г. по проект на Ротари клуб „Русе – Дунав” е представена музейна експозиция в параклиса „Свети Паисий Хилендарски” в Пантеона на възрожденците. За помещението са дарени  нов иконостас и 9 икони.

ОТ 2014 до 2016 г. много даровити деца от Русе, в различни области са били подпомогнати финансово от клуба, за участие в олимпиади в Казахстан, Москва, Рим. Закупени са нови и са ремонтирани стари музикални инструменти за учениците от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”, реновирана е сцената на читалище „Зора”.

ВИЖТЕ ОЩЕ: