Skip to content

Многофункционална спортна площадка за Българския лицей в Кишинев, Молдова

Многофункционална спортна площадка за Българския лицей в Кишинев, Молдова

Съвременна, многофункционална спортна площадка за футбол, волейбол и баскетбол беше изградена по проект на Ротари клуб „Русе-Дунав” в Българския теоретичен лицей „Васил Левски” в град Кишинев.

Идеята за изграждането й датира от 2017 година, когато по време на гостуване на ротарианците от клуба в учебното заведение става ясно, че има необходимост от ново, модерно съоръжение на открито,  където учениците от 1 до 12 клас да могат да играят и да развиват уменията си в различни спортове. Строежът започва почти от нулата, тъй като до тогава в Българския лицей е имало терен, но той не е отговарял на съвременните стандарти. Работата по изпълнението на проекта включва подравняване на терена, доставка и полагане на настилка, подходяща за масови спортове – баскетбол, волейбол и футбол, монтаж на вратички, кошове и мрежи, както и на ограда, която да предпазва учениците по време на игрите с топки.

В подкрепа на ротарианците се включват Българското посолство в Молдова и много молдовски институции.

Най-големите дарители за осъществяването на проекта са приятелите от Ротари клуб „Русе – Дунав” Генади Георгиев и Владимир Колев, както и приятелката от Ротари клуб Русе Нина Крушева.

Набирането на средства, продължило близо 2 години, се увенчава с успех и през 2019 г.  площадката е официалното открита в присъствието на ротарианци от клуб „Русе – Дунав”, много гости, ученици, родители, възпитатели и ръководството на учебното заведение.

Проектът е осъществен през 2017 – 2019 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ: